31. Lukman (Lukmaanin suura)

1.

Aliif, Laam, Miim. (Minä olen Jumala, parhaintietäjä.)

2.

Nämä ovat Viisauden Kirjan jakeita;

3.

johdatukseksi ja armoksi niille, jotka hyväätekevät.

4.

Niille, jotka suorittavat rukouksensa jaantavat säädetyt almut ja ovat varmat tulevasta elämästä.

5.

He saavat Herraltansa johdatuksen, ja he ovatniitä, jotka menestyvät.

6.

On sellaisiakin, jotka Koraanin vaihtavatjoutaviin taruihin eksyttääkseen ihmiset Jumalan tieltä, vaikkaheillä ei ole mitään tietoa, ja tehdäkseen pilaa Viisauden Kirjanjakeista. He ovat niitä, joita kohtaa häpeällinen rangaistus.

7.

Kun Meidän merkkimme esitetään tällaiselle,hän kääntää korskeasti selkänsä, ikäänkuin hän ei olisi niitäkuullut, ikäänkuin hänen korvansa olisivat ummessa. Kerro hänellesentähden tuskallisesta tuomiosta.

8.

Totisesti, jotka uskovat ja tekevät hyvää,heitä varten ovat autuaiden tarhat.

9.

Siellä he saavat alati asua. Jumalan lupauson totinen, sillä Hän on kaikkivaltias, viisas.

10.

Hän on luonut taivaat ilmantukipylväitä,kuten voit nähdä,ja Hän on sijoittanut vuoria maan kamaralle, jotteise sinua horjuttaisi, ja Hän on levittänyt ympäri maata kaikenlaisiaelollisia olentoja. Me lähetämme myös sateen taivaasta maan päälleja kasvatamme monenlaisia hyödyllisiä kasveja.

11.

Tällainen on Jumalan luomakunta. Näytä nytminulle, mitä ne, jotka on asetettu Jumalan rinnalle, ovat luoneet.Niin, väärämieliset ovat suuren harhan vallassa.

12.

Totisesti, Me annoimme Lukmaanille viisauttaja sanoimme: »Kiitä Jumalaa. Ken osoittaa kiitollisuuttaan, häntekee sen oman sielunsa hyväksi. Ja jos joku on kiittämätön, niintotisesti, Jumala on riippumaton, ylistetty.»

13.

Muista, miten Lukmaan antoi pojalleenkehoituksen sanoen: »Poikani, älä aseta ketään Jumalan rinnalle.Totisesti, sellainen on perin väärää.»

14.

Olemme myös määrännyt ihmisen pitämään huoltavanhemmistaan; hänen äitinsä on kantanut häntä äärimmäiseenuupumukseen saakka, ja hänen vieroittamisensa on kestänyt toistavuotta. Kiitä Minua ja molempia vanhempiasi. Minun luokseni onkaikkien palattava.

15.

Mutta jos he pakottavat sinua asettamaanMinun rinnalleni sellaista, mistä sinulla ei ole mitään tietoa, äläheitä silloin tottele; elä kuitenkin heidän kanssaan soveliaastitässä maailmassa. Seuraa sellaisen tietä, joka kääntyy Minununpuoleeni. Minun luokseni teidän on palattava, ja silloin Minäosoitan teille teidän tekonne.»

16.

Ja Lukmaan lausui edelleen: »Oi poikani!Totisesti, jos sinapinsiemenen painoinen jyvänen on kätketty kivensisään tai taivaisiin taikka maan päälle, niin Jumala on senlöytävä. Totisesti, Jumala on terävänäköinen, ymmärtävä.

17.

Oi poikani, suorita rukouksesi, kehoita hyväntekemiseen ja kiellä pahat teot sekä pysy lujana, mitä tahansasinulle sattuukin. Näin on todella vakavasti määrätty.

18.

Älä ole ylpeä ihmisiä kohtaan, äläkä vaellamaassa pöyhkeänä. Totisesti, Jumala ei rakasta omahyväistäkerskuria.

19.

Hillitse itsesi ja puhu sävyisästi.Totisesti, rumin ääni on aasin hirnunta.

20.

Ettekö huomaa, että Jumala on alistanutvaltaanne kaikki, mikä on taivaassa ja mikä on maassa, ja siunannutteidät yltäkylläisesti sekä ruumiin että sielun tarpeilla. Muttaihmisten joukossa on sellaisiakin, jotka kiistelevät Jumalasta,vaikka heillä ei ole tietoa eikä johdatusta eikä mitään valaisevaakirjaa.

21.

Ja kun heille sanotaan: »Seuratkaa sitä,minkä Jumala on maan päälle lähettänyt, he vastaavat: »Me seuraammesitä, jota havaitsimme esi-isiemmekin seuraavan.» Mutta entäpä jossaatana siten kutsuu heitä kohti liekehtivän tulen tuomiota?

22.

Ken alistaa koko olemuksensa Jumalalle jatekee hyvää, hän on tarttunut luotettavimpaan kädensijaan, Jumalassaon kaikkien toimien päätös.

23.

Mutta jos joku on valinnut epäuskon, älä annahänen epäuskonsa sinua murehduttaa. Meidän luoksemme heidän onpalattava, ja silloin Me ilmituomme heille heidän tekonsa.Totisesti, Jumala tietää tarkoin, mitä sydämiin on kätketty.

24.

Me annamme heidän nauttia lyhyen ajan; sittenvedämme heidät ankaralle tuomiolle.

25.

Totisesti, jos kysyt heiltä: »Kuka on luonuttaivaat ja maan?» niin he varmasti vastaavat: »Jumala.» Sano:»Kaikki ylistys kuuluu Jumalalle!» Mutta useimmat heistä eivät tiedämitään.

26.

Jumalalle kuuluu kaikki, mikä on taivaassa jamaan päällä. Totisesti, Jumala on kaikista riippumattomin, kaikkeinylistetyin.

27.

Vaikka kaikki maan pinnalla olevat puutolisivat kyniä ja valtameri sekä seitsemän valtamerta sen lisäksiolisivat mustetta, niin Jumalan sanat eivät loppuisi. Totisesti,Jumala on mahtava, viisas.

28.

Sekä nykyinen olemuksenne ettäylösnousemuksenne ovat vain ikäänkuin saman sielun ilmenemismuotoja.Totisesti, Jumala on kuuleva, näkevä.

29.

Etkö näe, että Jumala antaa yön seuratapäivää ja päivän yötä, ja Hän säätää auringon ja kuun liikkeet;kumpikin kulkee kohti määrättyä hetkeään, Jumala on tietoinen teidänteoistanne.

30.

Sillä Jumala on totuus, ja se, mitä he Hänenasemestaan rukoilevat, on valhetta; Jumala on kaikkein korkein,kaikkein suurin.

31.

Etkö havaitse, miten laivat Jumalansiunaamina purjehtivat merellä, jotta Hän voisi näyttää teille eräänmerkeistään? Totisesti, tässä on merkkejä jokaiselle lujanapysyvälle ja kiitolliselle ihmiselle.

32.

Ja kun aallot vyöryvät heidän päälleen kuinvuoret, niin he rukoilevat Jumalaa uskoen Häneen täydellisesti,mutta kun Hän pelastaa heidät maihin, niin vain muutamat heistäkulkevat oikeata tietä. Vain sopimusten rikkojat ja kiittämättömätväittelevät Meidän merkkejämme vastaan.

33.

Oi ihmiset, palvelkaa Herraanne ja varokaasitä päivää, jolloin isä ei voi auttaa poikaansa eikä poika saatavähääkään tukea isäänsä. Jumalan lupaus on varmasti tosi, älkää siisantako tämän maailman elämän johtaa itseänne harhaan, älkääkäsalliko suuren viettelijän eksyttää teitä Jumalan luota.

34.

Totisesti, Jumala tietää tuomion hetken, Hänlähettää sateen maan päälle ja Hän tietää, mitkä ihmiskohtalotäitien kohtuihin kätketyt ovat. Yksikään sielu ei aavista, mitähänen on huomenna koettava, eikä sitä, missä maassa hän on kuoleva.Totisesti, Jumala on tietävä, tarkkanäköinen.